hamburger button

В Україні стартувала онлайн-гра "Здолай шахрая"

zdolaj shahraja10 вересня 2020 р. – У прес-центрі інформаційного агентства «Українські Новини» відбувся прес-брифінг, присвячений проблемі кібершахрайства із платіжними інструментами в Україні та запуску освітньої онлайн-гри «Здолай шахрая!».

У заході взяли участь провідні експерти Національного банку України, Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», представники онлайн-сервісів тощо. 

Щодня 1-2% українців стикаються з кіберзлочинцями телефоном, електронною поштою, в інтернет-крамницях, онлайн-сервісах з публікації оголошень, працевлаштування та кредитування тощо. Відповідно до статистики збитків від незаконних дій із платіжними картками в 1-й половині 2020 року щодня у середньому здійснюється 546 успішних для шахраїв незаконних операцій, тобто 23 на годину.

«Гра «Здолай шахрая!» є важливою як для просвіти, так і для захисту людей, особливо на тлі збільшення фінансових операцій онлайн під час карантинних заходів», – наголосила Юлія Вітка, заступниця керівника Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».

Цього року для здійснення незаконних дій із платіжними картками або їхніми реквізитами шахраї найчастіше використовували метод соціальної інженерії. Йдеться про введення в оману громадян будь-якими способами для того, щоб вони розголосили власні персональні дані, реквізити платіжних карток, банківські коди та паролі мобільних операторів чи здійснили переказ коштів під психологічним впливом на користь шахраїв. Так, середня сума незаконної операції з використанням соціальної інженерії в 1-й половині 2020 року склала 3300 гривень, в той час як середня сума незаконної операції в інтернеті становила 195 гривень.

Онлайн-гра «Здолай шахрая!» – це гра-симуляція, де гравці потрапляють у змодельовані ситуації різних видів платіжного шахрайства та отримують інформацію про наслідки прийнятих ними рішень і поради щодо виявлення шахрайства та дієвих засобів захисту у кожній ситуації.

Клацнувши на картку з зображенням монстра-шахрая, гравець проходить одну схему платіжного шахрайства та дізнається про її ознаки й методи захисту.

Game banner 1920x1080Наразі гра складається з 56 тематичних частин, які симулюють різні види платіжного шахрайства: телефонне, банкоматне та кредитне шахрайство, угон SIM-картки, шахрайські розіграші призів, опитування та інтернет-крамниці, шахрайство на дошках оголошень, у сферах працевлаштування та заробітку в інтернеті, туризму та розваг, фішинг, шкідливе програмне забезпечення, програми-вимагачі, геймінг-шахрайство тощо.

Посилання на гру: https://game.ema.com.ua/

Нагадуємо, що Національний банк України в липні цього року запустив масштабну інформаційну кампанію #ШахрайГудбай, в який бере участь і Індустріалбанк.

Посилання на новину: https://industrialbank.ua/ua/news/industrialbank-doluchivsya-do-informatsijnoji-kampaniji-nbu-z-protidiji-shakhrajstvu

Не знайшли необхідну інформацію?

Вкажіть свій номер телефону і ми передзвонимо найближчим часом!