hamburger button

Як здійснювати платежі з 28 квітня? Запитання та відповіді

Відповіді від НБУ на актуальні питання

З 28 квітня 2020 року набирають чинності нові вимоги для здійснення платежів. Але це жодним чином не має впливати на більшість звичайних операцій з переказу грошей: сплату комунальних послуг, оплатою податків, товарів та послуг чи іншими звичайними переказами громадян, зокрема з картки на картку.

НБУ відповідає на найактуальніші питання щодо цього.

Якщо я хочу переказати 10 тисяч гривень родичу чи знайомому, як я маю це зробити та ідентифікуватися? 

Відповідь: Якщо ви маєте ці кошти на своєму рахунку, то краще здійснити безготівковий платіж на рахунок отримувача. Такі платежі здійснюються без обмежень за сумою. Сплату просто здійснити віддалено за допомогою інтернет-банкінгу.

Якщо ж ви маєте виключно готівку – тоді цей платіж можна зробити:

  • у відділенні банку, маючи з собою паспорт;
  • через пристрої з функцією приймання готівки – термінали самообслуговування, банкомати.

Я хочу переказати кошти - треба дробити переказ, щоб сума була меншою за 5 000 грн? Як часто можна робити перекази по 5 тисяч гривень?

Відповідь: Безготівкові платежі з картки на картку чи з рахунка на рахунок, як і раніше, можна здійснювати без будь-яких обмежень, і дробити платежі на частини не потрібно.


  Чи заблокують платіжну картку, якщо я двічі за день отримав на неї по 5 тисяч гривень від родича чи знайомого?

Відповідь: Ні. Зарахування на карткові рахунки клієнтів – тобто звичайні операції українців – не є об’єктом перевірок для фінансового моніторингу. 


  Якщо я хочу переказати у відділенні банку готівкою більше 5 тисяч грн, чи повинен я підтвердити їхнє походження? 

Відповідь: Ні, не повинен.

НБУ ніколи не вимагав, щоб клієнти банків надавали інформацію про  джерела походження коштів на невеликі суми.

Підтверджувати походження коштів треба лише під час великих – понад 400 тисяч гривень – операцій.


А як щодо поповнення кредитки через термінал?

Відповідь: Це можливо. До 5 тисяч гривень в ПТКС можна поповнити готівкою рахунок або картку без ідентифікації платника. Від 5 тисяч гривень – через банківське відділення. 


Чи є обмеження щодо переказів з-за кордону на валютний рахунок? 

Відповідь: Якщо йдеться про валютний рахунок ідентифікованого клієнта банку, жодних лімітів на зарахування коштів на рахунок законодавством не встановлено.


Чи потрібна ідентифікація під час переказу через термінали самообслуговування на карту, наприклад, 10 тисяч гривень?

Відповідь: Такий платіж можна зробити у відділенні банку, маючи з собою паспорт, або через  ПТКС, що технологічно може забезпечити верифікацію платника.


Я - власник електронного гаманця? Чи потрібно тепер ідентифікуватися?

Відповідь: Так, ідентифікація та верифікація власників електронних гаманців буде потрібна.

Йдеться про клієнтів, які самостійно відкривають електронні гаманці, щоб здійснювати по них різні операції – купувати товари, платити за послуги.

Таких користувачів фінансові установи повинні будуть до кінця року ідентифікувати та верифікувати. Зазвичай для цього потрібен буде їх паспорт та ідентифікаційний код.


 Довідка:
Індустріалбанк (м.Київ) - універсальний Банк з приватним капіталом, який надає широкий перелік послуг підприємствам, підприємцям і населенню. Заснований в 1990 році. За класифікацією НБУ входить в третю групу банків. Фінансова надійність Банку 18  червня 2019 отримала підтвердження рейтингами незалежного рейтингового агентства «Кредит-Рейтинг» на рівні uaАА з прогнозом «стабільний». Індустріалбанк є правонаступником всіх прав і обов'язків Експрес-Банку, об'єднання з яким сталося 1 грудня 2017.  Індустріалбанк входить до ТОП 25 провідних банків України за рейтингом порталу Finclub та до ТОП-15 "Рейтингу надійності (привабливості) банківських депозитів" за рейтингом агенства "Стандарт-Рейтинг" (Україна).


Не знайшли необхідну інформацію?

Вкажіть свій номер телефону і ми передзвонимо найближчим часом!